|
|
|
... halványbarna arcbőrön, le egészen a vörös levélajkakig, majd tovább, a gödrös áll felé, s egy pillanatra megpihennek. Egy lesznek teljesen. Lehull, egyenesen a zuhatagba, bele a katlanba, a forrni látszó vízbe. Valami többletet ad a továbbinduló kecses kis patak vizéhez.
Fehér és tűzarany hullik lefelé, egyesül a fodrozódó habokkal, felgyújtva a felszínét
Eggyel több. Eg... |
|
|
|
|
|
|
|
... kínos paradoxon, hogy ezt a csatát többnyire önmagával vívja, a kár pedig felbecsülhetetlen. Előbb fel akarta venni a versenyt a legfelkészültebb embertársaival , majd többet akart: eggyé forrni a legnagyobb, általa legtiszteltebb hatalommal: a természettel, annak is számunkra kevésbé ismert világával. Még nincs túl nagy gyakorlata, de érezte. Amikor felkapaszkodik egy falra vagy... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... egyéb folyadékokban nem mindig keletkeznek buborékok a forráspont elérésekor. Tulajdonképpen túlhevített állapotba kerülnek, és nem keletkeznek buborékok. A túlhevített folyadék akkor fog kiforrni a csészéből, amikor megmozdítjuk, vagy például kanalat vagy teafiltert helyezünk bele. Hogy ez ne történjen meg és megelőzzük az esetleges sérüléseket, soha ne melegítsünk csészében bárm... |
|
|
|
|
|
|
|
... tojás.
Elkészítése:
Törjük igen apróra a háztartási kekszet, de ne daráljuk. A 25 dkg margarint melegítsük fel, a forrás kezdetekor keverjük hozzá a cukrot és a kakaóport. A keveréket hagyjuk 1 percig forrni. Vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a tojást és a mazsolát. A masszát öntsük a háztartási kekszre, és keverjük össze. Alufóliába csavarjuk, és ,,sza... |
|
|
|
|
|
|
|
|
...
Egy literes cserép vagy porczellán fazékba tegyünk forrni vizet.
Minden személyre fél almát tisztitsunk meg a héjától és vagdaljuk fél kockákba, a forró vizbe együtt az almával tegyünk kevés sót, cukrot és zöld petrezselyem-levelet egy fél kávéskanálnyit apróra vágva.
Ha az alma puhára megfőtt, készitsünk bele habarást: minden személyre szá... |
|
|
|
|
|
|
|
... formázunk, majd fél órát hűtőszekrényben pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A cukrot a tejjel, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, egy kanál mézzel felforraljuk, 1-2 percig forrni hagyjuk, hozzáadjuk a darált diót vagy mákot, jól elkeverjük benne, majd kihűtjük. Kihűlés után 4 egyenlő részre osztjuk. A pihentetett tésztákat kinyújtjuk, a tölteléket ráhelyezzük,... |
|
|
|
|
|
|
|
... töltelékhez a tejet a kettévágott és kikapart vaníliarúddal felforraljuk. A tojássárgákat simára keverjük a liszttel és a cukorral, belekeverjük a tejet, majd kislángon sűrűre főzzük. Amint forrni kezd, levesszük a tűzről, és belekeverjük a citrom levét és reszelt héját. A tojásfehérjét habosra keverjük, és óvatosan a krémbe forgatjuk. A szokásos módon megsütjük a palacsintákat, m... |
|
|
|
|
|
|
|
... porcukor
A kompóthoz
30 dkg cseresznye
2,5 dl víz
20 dkg cukor
ELKÉSZÍTÉS
A csokit kis darabokra tördeljük, és vízgőz felett megolvasztjuk. Amikor forrni kezd, belekeverjük a kis darabkákra tördelt vajat, majd a tojássárgákat. A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan a csokikrémbe forgatjuk. A kréme... |
|
|
|
|
|
|
|
... tejszín
1 evőkanál porcukor
5 dkg mandulaforgács
ELKÉSZÍTÉS
A tésztához a vizet megmelegítjük a sóval, a cukorral és a kis darabokra vágott vajjal. Amikor forrni kezd, egy csészényit a liszthez adunk, majd nagylángon, kevergetve sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, és egyesével beledolgozzuk a tojásokat. Kis kerek, sütőpapírral kibélelt to... |
|
|
|
|
|
|
|
... tejet a kettévágott vaníliarúddal felforraljuk. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, majd folyamatosan kevergetve kislángon apránként beledolgozzuk a vaníliás tejet, de nem hagyjuk forrni. Amikor jól besűrűsödött, levesszük a tűzről, és kihűtjük. Tálaláskor minden tányérra 1-1 gombóc fehér és fekete csokoládét teszünk, és a hideg vaníliás krémmel körbeöntjük. Csokidarabkák... |
|
|
|
|
|
|
|
... gomb jelentése "bekapcsol", az OFF gomb jelentése "kikapcsol"
Haladó szint: első instant levesem az edény szétégetése nélkül
gyakorlati foglalkozás: a vizet teszem fel először forrni, csak aztán bele a spagettit
HÁZIDOLGOZAT TÉMÁK: a témák nehézsége és összetettsége miatt csak 8 dolgozatot kell beadni:
1. A vasaló: a ruhák titokzatos útja a mosógéptől a r... |
|
|
|
|
|
|
|
...
50 dkg csavart tészta
1 kis konzerv zöldbab
2 erős paprika
1 csokor snidling
1 citrom leve
3 evőkanál szójaszósz
Előkészítés: Felteszünk vizet forrni. A csirkemellet megmossuk, szárazra töröljük.
Elkészítés: Felforrósítunk egy evőkanál olajat, és a csirkemellet piros-ropogósra sütjük benne. Amikor elkészült, falatnyi darabokra ... |
|
|
|
|
|
|
|
... vágódeszkán végezzük, a narancsok lecsöpögő levét kis tálkában fogjuk fel. Egy lábosba kimérünk 8 dl vizet, hozzáadjuk a cukrot, és kislángon főzzük, amíg a cukor feloldódik. Pár percig hagyjuk forrni, aztán beletesszük a narancsgerezdeket, a narancshéjakat és a maradék levet. Közepes lángon főzzük legalább egy órán át. A lekvár akkor készül el, amikor olyan sűrű, hogy hozzátapad ... |
|
|
|
|
|
|
|
... hozzá. Ahány csésze teát akarunk, annyi csésze vizet teszünk fel forralni, mindegyik csészényit egy-két kanálnyi vizzel megtoldva. Ez elforr, elpá... |
|
|
|
|
|
|
|
... cukor hozzáadása hagyományosan következő elv szerint történik: minden deci rumhoz egy evőkanál - ettől el lehet térni annak tükrében, mennyire vagy édesszájú...
Mielőtt a víz forrni kezdene - de már elég közel jár ehhez az állapothoz - öntsd bele a kannába mind az összes rumot, majd tedd rá a tetejét - itt nyer gyakorlati értelmet a nagyobb kanna.
Hogy mikor va... |
|
|
|
|
|
|
|
... rizst, a
harmadik pedig néhány csontot. Az est leszálltával elhatározzák, hogy csontos
rizset főznek burgonyával korábbi megállapodásuk alapján. Fölteszik a fazekat a
vízzel forrni és mindenki készen áll a hozzájáruláshoz. Egy kissé távolabb esik a
tűzhely attól a helytől, ahol ők állnak, ezért mindenkinek oda kell cvinnie a
szerzeményét és a fazékba kell ... |
|
|
|
|
|
|
|
... utoljára fejnek. A tejet tiszta tejesedényben odatesszük főni. Legfeljebb félig legyen az edény. A darát vízzel teli tálba szórjuk, azután leöntjük róla a vizet, így mossuk meg. Mikor a tej forrni kezd, lassan beleszórjuk a darát, másik kezünkben a fakanállal folyton keverjük. Pillanatok alatt megfő, amilyen sűrűre akarjuk. Tejjel hígíthatjuk. Cukrot forrón keverünk bele. Keverhet... |
|
|
|
|
|
|
|
... literes palack tartalmát negyed liter vízzel hígítsuk fel! Ha úgynevezett száraz bort melegítünk, annyi cukorral édesítsük meg, hogy még ne nagyon érezzük a jellegzetes cukorízt! Amikor igazán forrni kezd, 8-10 szem szegfűszeget, 4-5 morzsányi fahéjat adjunk hozzá, nehogy az alkohol teljesen elpárologjon! További 6-8 szem szegfűbors, 1-2 karika citrom is igencsak pikáns ízt ad nek... |
|
|
|
|
|
|
|
... zsemlemorzsa
szerecsendió
só
A megmosott kelbimbót főzd meg enyhén sózott vízben, s szűrd le. A felolvasztott margarinon pirítsd világos sárgára a lisztet, majd add hozzá a tejet. Mikor forrni kezd, vedd le a tűzről, keverd hozzá a tojás sárgáját, a tejfölt és a reszelt sajt felét. Ízesítsd reszelt szerecsendióval és sóval. A tojásfehérjét verd habbá és keverd... |
|
|
|
|
|
|
|
... zsemlemorzsa
szerecsendió
só
A megmosott kelbimbót főzd meg enyhén sózott vízben, s szűrd le. A felolvasztott margarinon pirítsd világos sárgára a lisztet, majd add hozzá a tejet. Mikor forrni kezd, vedd le a tűzről, keverd hozzá a tojás sárgáját, a tejfölt és a reszelt sajt felét. Ízesítsd reszelt szerecsendióval és sóval. A tojásfehérjét verd habbá és keverd... |
|
|
|
|
|